Nowa Silvia - jeszcze bardziej PRO

list In: Aktualności

Jeden z największych producentów ekspresów gastronomicznych, Rancilio, coraz mocniej zaznacza swoją pozycję na rynku sprzętów dla użytkowników indywidualnych. Już od lutego do naszej oferty dołącza najnowsza wersja dwubojlerowego ekspresu – Silvia PRO X. Co nowego zostało dodane w porównaniu z podstawową wersją Silvii PRO i dlaczego warto pochylić się nad tym modelem przy rozważaniu zakupu dwubojlerowca? O tym wszystkim w dzisiejszym wpisie. Zapraszamy do lektury!

Rancilio Silvia to jeden z najlepszych i najbardziej kultowych ekspresów jednobojlerowych na świecie, który sprzedał się w setkach tysięcy egzemplarzy. Nic więc dziwnego, że Rancilio zachęcone sukcesem tamtego modelu postanowiło dodać do swojej oferty bardziej zaawansowany ekspres. Inżynierowie tworząc nowy projekt wyszli chyba z założenia, że jeżeli coś działa to nie ma sensu tego zmieniać i tak powstała Silvia PRO, która pod względem designu nie różni się praktycznie niczym od zwykłej Silvii. Jeżeli jednak chodzi o aspekty techniczne, to możliwości nowego ekspresu znacząco wzrosły. I na początku pochylimy się nad tym co posiada zarówno podstawowa Silvia PRO, jak i wchodząca właśnie wersja PRO X, a następnie przedstawimy, jakie zmiany zostały wprowadzone w wersji X.

Silvia PRO jest ekspresem dwubojlerowym, czyli bojler kawowy i bojler serwisowy są niezależnymi elementami. Oba mają oddzielne układy grzewcze i precyzyjne regulatory PID do sterowania temperaturą, która może być zmieniana w obu bojlerach przez użytkownika, za pomocą niewielkiego wyświetlacza na przednim panelu obudowy. Wyświetlacz ten pozwala nam również śledzić czas trwania ekstrakcji (tzw. shot-timer). Unikalnym rozwiązaniem na tle konkurencji jest zamontowanie dwóch pomp wibracyjnych, po jednej na każdy bojler (zwyczajowo ekspres jest wyposażony w jedną pompę niezależnie od liczby bojlerów). Ponadto Silvia PRO jest wyposażona w dyszę gorącej wody oraz tackę ociekową o regulowanej wysokości (można ustawić tackę w trzech różnych pozycjach – choć jest to dość czasochłonne). Powiększeniu uległ również zestaw akcesoriów – producent dodał środki czystości – zmiękczacz do wody i środek czyszczący w tabletkach oraz przede wszystkim tamper, z drewnianą rączką w kolorze czarnym i solidną, stalową stopką o średnicy 58 mm.

Co nowego z kolei zaoferowano w wersji PRO X? Po pierwsze możemy wybrać  kolor obudowy. Oprócz standardowej szczotkowanej stali, występuje wariant w kolorze czarnym i białym. Kolejną nowością jest manometr bojlera kawowego umieszczony na dole, po lewej stronie przedniej obudowy. Jednak chyba najważniejszym usprawnieniem dodanym w wersji PRO X jest miękka preinfuzja (ang. soft preinfusion). Funkcja ta polega na doprowadzeniu wody z bojlera pod zredukowanym ciśnieniem i wstępnym nasączeniu ciastka kawowego, przed rozpoczęciem właściwej ekstrakcji. Czas trwania tego trybu wynosi od 0 do 6 sekund, a jego długość można ustawić za pomocą panelu sterowania PID-em.

Rancilio wprowadziło również jedno ulepszenie w zestawie akcesoriów dołączonych do ekspresu. Silvia PRO X ma nową kolbę z wykonaną z tworzywa sztucznego rączką o ergonomicznym kształcie, która jest delikatnie zakrzywiona w dół. Takie rozwiązanie, znane również z niektórych kolb ECM, pozwala na ustawienie poziomo głowicy kolby (wykonanej w tym modelu ze stali) z sitkiem, co z kolei ułatwia poprawne ubicie zmielonej kawy.

Jeżeli po przeczytaniu wpisu jesteś zainteresowany zakupem Silvii Pro X, to standardowo zapraszamy do kontaktu mailowego (biuro@coffeesite.pl), telefonicznego lub do wizyty w naszym showroomie w Nadarzynie, gdzie w niedalekiej przyszłości będzie można przed zakupem obejrzeć ten ekspres na własne oczy.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December