Ciśnienie jest obok temperatury najważniejszym parametrem wody wykorzystywanej podczas ekstrakcji kawy. Jego prawidłowa wartość...
Spersonalizuj swój ekspres - Profitec PRO 400
Bieżący rok jest bardzo intensywny jeżeli chodzi o ewolucję portfolio ekspresów produkowanych przez firmę Profitec. W lutym ogłoszone zostało rozpoczęcie...
Kofeinowa trylogia cz. 3: Kawa bezkofeinowa
W dwóch poprzednich częściach naszej „Kofeinowej trylogii” pochyliliśmy się nad występowaniem i rolą kofeiny w przyrodzie oraz jej wpływem na organizm...
Kofeinowa trylogia cz. 2: Człowiek i kofeina
Niestety nie udało nam się dotrzymać obiecanego w poprzednim wpisie terminu i nasz dzisiejszy wpis pojawia się o tydzień później niż pierwotnie planowaliśmy....
Kofeinowa trylogia cz. 1: W naturze
Herbata i kawa to dwa najczęściej spożywane napoje na świecie (oprócz wody). To co jeszcze je łączy to zawarta w nich najpopularniejsza substancja...
Profitec PRO 800 w nowej odsłonie
Bieżący rok jest bardzo obfity jeżeli chodzi o prezentację nowych modeli ekspresów i młynków, lub wprowadzanie zmodyfikowanych wersji tych istniejących na...
Trzymaj poziom - dysk poziomujący i spółka
Głównym celem akcesoriów, które dokupujemy do naszego ekspresu w większości przypadków jest poprawa jakości i powtarzalności przygotowanego przez nas...
Nowa Silvia - jeszcze bardziej PRO
Jeden z największych producentów ekspresów gastronomicznych, Rancilio, coraz mocniej zaznacza swoją pozycję na rynku sprzętów dla użytkowników...
Tego jeszcze nie grali - nowa Aria od Bezzery
Kolejny producent wchodzi w nowy rok z przytupem. Tym razem do naszej oferty dołącza Bezzera Aria, o której wspominaliśmy już przy okazji podsumowania...
Kawiarka - mała i rewolucyjna
Rozpoczynając swoją przygodę z parzeniem kawy nie zawsze trzeba zdecydować się na starcie na ekspres kolbowy. Dysponując ograniczonymi środkami lub mając...
HX z grupą E61 i pompą wibracyjną
W drugiej odsłonie naszej serii „Ekspresowe pojedynki” przyjrzymy się nie dwóm, lecz trzem ekspresom, które w kwestii parametrów technicznych, jak również w...
NPF - Kolba bez dna
Opanowanie naszego ekspresu i młynka jest niezbędne jeżeli chcemy cieszyć się pysznym espresso. Równolegle możemy jednak zaopatrywać się w akcesoria, które...
Heavy metal - o materiałach bojlerów
Nasz cykl wpisów o doborze ekspresu rozpoczęliśmy od przedstawienia różnych układów konstrukcyjnych bojlerów, jakie można spotkać w półprofesjonalnych...
Host Milano 2021
W dniach 22-26 października w Mediolanie (a gdzieżby inaczej) odbyły się najważniejsze targi w kawowym świecie – Host Milano 2021, a nas nie mogło na nich...
Profilacja ciśnienia
Podczas eksperymentowania z naszym espresso możemy wpływać na jego smak zmieniając szereg parametrów. Większość z nich została już omówiona przez nas we...
ECM Puristika - nowość dla fanów espresso
W ostatnim czasie do oferty ekspresów ECM dołączyły dwa nowe modele. Z okazji 25-lecia istnienia firmy, niemiecki producent wypuścił limitowaną edycję...
Wymiana uszczelki grupy
W ostatnim wpisie ogłosiliśmy, że w związku z końcem wakacji rozpoczynamy dwa nowe cykle edukacyjnych wpisów na naszym blogu. Dzisiaj przyszła pora na start...
Jednobojlerowiec na start
Od wakacyjnych wojaży minęło trochę czasu, więc wracamy z dwoma nowymi cyklami w naszej blogowej Akademii Coffeesite. Dzisiejszym wpisem inaugurujemy...
Ekspresy dźwigniowe
W dotychczasowych wpisach dotyczących wyboru sprzętu staraliśmy się przedstawić w możliwie przystępny sposób podstawowe różnice techniczne pomiędzy...
Co wyróżnia sitka i prysznice IMS?
Jeżeli dążymy do uzyskania perfekcji w naszej filiżance, to każde nawet najmniejsze usprawnienie może mieć wpływ. Czasem jednak motywacją do zmiany, oprócz...
W stolicy robusty
Wakacje dobiegają końca, ale my zapraszamy Was na jeszcze jedną wyprawę. Żeby nie tracić czasu na podróż z Indonezji, gdzie ostatnio gościliśmy, przeniesiemy...
Kawa na Jawie
W naszej kawowej podróży opuszczamy słoneczną Italię i przenosimy się w tropiki. Tym razem przenosimy się aż do Indonezji, by jak zwykle dowiedzieć się kiedy...
Kawa po włosku
W naszej podróży docieramy dziś do wybrzeży kraju, który chyba jak żaden inny kojarzy się z kawą. Jak i kiedy kawowe ziarna dotarły do Włoch? Jak powstała i...
Epicka nowość od Rocketa
W ostatnich miesiącach nowości królowały wśród producentów młynków. Teraz pałeczkę przejęli twórcy ekspresów i trzeba przyznać, że zrobili to z nie lada...
PID i sterowanie temperaturą
W naszym cyklu dotyczącym wyboru ekspresu dotarliśmy już niemal na sam koniec. Oczywiście otwartą kwestią pozostanie jeszcze kilka zagadnień takich jak...
O kawie w świecie arabskim
W naszym cyklu kawowych podróży ruszamy w dalszą drogę. Tym razem trafiamy na Bliski Wschód i do Afryki Północnej. Jak doszło do tego, że kawa z Etiopii...
Idealna woda aż do końca - wybór grupy
Wybór pierwszego ekspresu kolbowego to dość poważna decyzja, często wiążąca się ze znacznym wydatkiem. Z drugiej strony prawidłowo użytkowany i regularnie...
Mignon XL Oro - nowy młynek od Eureki
Setne urodziny obchodzi się tylko raz, więc warto je celebrować w sposób wyjątkowy. Z takiego założenia wyszedł producent młynków Eureka, który świętując...
Kawa i kolarstwo - wyjątkowe połączenie
Kawa i rower! Jest to niezwykle popularne połączenie w otaczającym nas świecie, pokusimy się nawet o stwierdzenie, że fani dwóch kółek są jedną z...
All Ground - nowe młynki od Fiorenzato
Ostatnimi czasy dość dużo dzieje się na rynku młynków żarnowych. Nie tak dawno pisaliśmy o największym modelu w rodzinie młynków Rocketa – Super Fausto...