Backflush, czyli czyszczenie grupy

list In: Konserwacja

Backflush – czynność, która nieodłącznie wiąże się z ciśnieniowymi ekspresami kolbowymi w szczególności z grupą E61, a o której część użytkowników niestety zapomina albo, co gorsza, nie wie o jej istnieniu. Za tą obcobrzmiącą nazwą kryje się czynność, która ma za zadanie utrzymać nasz ekspres, a w szczególności grupę zaparzającą, w czystości i dobrej kondycji. Zaniedbując ten element konserwacji ekspresu w krótkim czasie możemy doprowadzić do kilku problemów. Drobinki i olejki z kawy osadzające się wewnątrz grupy, jak również na prysznicu grupy i uszczelce, mogą spowodować nieszczelności na styku kolba-grupa, mogą także doprowadzić do zapchania prysznica grupy, nie wspominając już o osadzaniu się drobinek kawy na dnie filiżanki i pogorszeniu smaku samego naparu. Żeby bardziej zobrazować, co się dzieje z elementami naszego ekspresu, kiedy nie dokonujemy czynności backflushu poniżej przedstawiamy zdjęcie ilustrujące czysty prysznic grupy oraz, dla porównania, prysznic z grupy, która nie była czyszczona przez długi czas:

Patrząc na zdjęcie powyżej łatwo uświadomić sobie, że warto poświęcić 3 minuty raz w miesiącu, aby nie doprowadzić do takiego stanu i cieszyć się wyśmienitym smakiem naszego espresso. Co do samej procedury wygląda ona następująco:

  1. Z kolby wyciągamy standardowe sitko i zastępujemy je tzw. "ślepym sitkiem" (często otrzymujemy je w zestawie). Następnie na ślepe sitko wsypujemy 3g środka czyszczącego npCafizy (mała łyżeczka do herbaty) i zapinamy kolbę do grupy.
  1. Wciskamy przycisk lub dźwignię uruchamiającą ekstrakcję i czekamy 10 sekund, po czym zwalniamy przycisk/dźwignię. Ciśnienie wody nie mogąc znaleźć ujścia (blokowane przez ślepe sitko) cofa się zaworem trójdrożnym do tacki ociekowej czyszcząc i przepłukując cały układ. Czynność tę powtarzamy 5-krotnie.
  1. Następnie odpinamy kolbę i płuczemy sitko pod bieżącą wodą pozbywając się resztek proszka do czyszczenia.
  1. Ponownie zapinamy kolbę do grupy nadal używając ślepego sitka, ale już bez środka czyszczącego i wciskamy przycisk lub dźwignię uruchamiającą ekstrakcję na 10 sekund, po czym zwalniamy przycisk/dźwignię. Czynność tę wykonujemy również 5-krotnie, adekwatnie jak w punkcie 2. Tym razem ma to na celu pozbycie się resztek środka czyszczącego z układu.
  1. Na koniec odpinamy kolbę i zastępujemy ślepe sitko standardowym sitkiem do robienia kawy. Pierwszą kawę po czynności backflushu zaleca się wylać.

Zaleca się, aby robić backflush po ok. 1 kg kawy.

Warto także pamiętać, że aby utrzymać swój ekspres w dobrym stanie należy także każdorazowo po zrobieniu kawy przeczyścić grupę od spodu (prysznic, uszczelkę i szczelinę pomiędzy uszczelką a krawędzią grupy) specjalną do tego celu szczoteczką, a także regularnie czyścić kolby (metalowe elementy) i sitka pozostawiając je na przykład na około godzinę w roztworze wody z Cafizą.

Innym elementem ekspresu wymagającym regularnego czyszczenia po każdorazowym użyciu jest dysza spieniająca mleko. Po użyciu dyszy należy niezwłocznie wypuścić trochę pary oraz przetrzeć samą dyszę wilgotną, miękką ściereczką, aby pozbyć się resztek mleka.

Stosując się do powyższych porad utrzymasz ekspres w doskonałej kondycji i zachowasz doskonały smak kawy.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December